promoBanner_grassGentenaar? Klikhieren doe mee met onze samenkoop-actie voor groendaken!promoBanner_close

Welke dakafdichting kies ik voor mijn groendak?

epdm, roofing of epdm voor je groendak

Wie van beroep dakwerker is, is waarschijnlijk vertrouwd met verschillende dakafdichtingen zoals “Resitrix”, “Sopralene”, “Firestone”, "Derbigum" of "Mastersystems". Maar voor de meesten onder ons klinken deze termen als Chinees in de oren. Bij gebrek aan dergelijke kennis, weten we dan ook vaak helemaal niet welke type afdichting we nu juist wel of juist niet moeten gebruiken als onderlaag voor een groendak.

Via dit blogbericht willen we hieraan tegemoetkomen. We lichten graag heel kort toe welke eigenschappen de drie veelvoorkomende types dakafdichting (EPDM, bitumen, PVC) hebben en in welke mate deze types geschikt zijn om een groendak op te plaatsen.

Voor alle duidelijkheid: iedereen is uiteraard vrij om naar eigen keuze een type afdichting te laten installeren. In deze blog doen we enkel een paar aanbevelingen, op basis van onze eigen ervaringen.

dakafdichtingen_EPDM

EPDM (Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer, eigenlijk een groep van synthetische rubbers) is momenteel wellicht de meest populaire dakafdichting. Volgens de LCA (LevensCyclusAnalyse, die de totale milieubelasting van een product berekent) zou dit type afdichting ook de meest milieuvriendelijke zijn. 

EPDM is erg geschikt als waterdichtingslaag onder groendaken, aangezien deze synthetische rubber 'van nature' wortelwerend is. Voor eenvoudige extensieve groendaken is een standaard EPDM dus in feite al voldoende als onderlaag, mits je het groendak correct onderhoudt. Uit voorzorg raden we echter altijd sterk aan om voor een speciale, wortelwerende EPDM te kiezen. De meest bekende en gebruikte variant hiervan is de “Resitrix SK W”, die voldoet aan de strengste normen wat betreft wortelwerendheid.

Verschillende merken hebben een wortelwerende EPDM-variant in hun gamma, waaronder bijvoorbeeld:

 • Resitrix (I.R.S. B-tech): Resitrix SK W full bond

 • SealEco: Prelasti & SuperSeal
  De plaatsing moet dan wel gebeuren met thermobond (lassen met hete lucht). Bij plaatsing met het tape-systeem (zelfklevende stroken) is de EPDM niet wortelwerend ter hoogte van de naden.

 • Evalastic (I.R.S. B-tech): Evalastic V

 • Hertalan: Easy Cover & Easy Weld
  Indien de Easy Cover niet in één stuk werd geplaatst, moeten de naden worden afgewerkt met de Hertalan Coverstrip. Voor gebruik onder intensieve groendaken wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van dikkere membranen dan standaard, namelijk de Easy Cover van 2 mm dik of de Easy Weld van 1.5 mm dik.

 • Renolit: AlkorTec SK & AlkorPlan LA

 • I.R.S. B-tech: Tridex
  Het membraan moet daarbij 1.2 mm dik zijn en in één stuk geplaatst. Dit wil niet zeggen dat het membraan naadloos moet zijn, maar wel dat eventuele naden in de fabriek zelf moeten zijn gevulkaniseerd.

 • Firestone: Rubbergard
  Deze EPDM is énkel geschikt voor onder extensieve groendaken. Het membraan moet daarbij ook 1.5 mm dik zijn en in één stuk geplaatst worden.

voor_en_na_1

 voor_en_na_2

voor_en_na_3

voor_en_na_5Enkele vóór & na foto's - van EPDM tot groendak 

voor_en_na_6

Een vóór & na foto - van EPDM tot hellend groendak  
________________________________

 

dakafdichtingen_Bitumen

Bitumen (in de volksmond ook wel 'roofing' genoemd) is een op aardolie gebaseerde afdichting die al tientallen jaren wordt toegepast op (veelal platte) daken. Een belangrijk voordeel aan bitumen is de vaak lagere kostprijs in vergelijking met EPDM.

Bitumen is niet van nature wortelwerend. Om een groendak te kunnen plaatsen is het dus noodzakelijk om voor een wortelwerende variant te kiezen (zie onder voor voorbeelden). Verder is het omwille van de stevigheid ook aangeraden om een 2-lagige afdichting te plaatsen. Het al dan niet aanwezig zijn van UV-bestendige plastomeren (APP) is minder van belang, gezien het groendak de bitumen afschermt van de zon.
Het voordeel van een wortelwerende, 2-laagse bitumineuse dakafdichting is dat deze relatief dik is. Onder intensievere groendaken kan deze dikte extra voordeel bieden qua wortelwerendheid. Een andere voordeel van bitumen betreft hellende groendaken. Een bitumen met leischilfers (ruw) kan bij hellende daken helpen om de afschuifkrachten te verminderen. 

Verschillende merken van bitumen hebben een wortelwerende variant in hun gamma, waaronder bijvoorbeeld:

 • Sopralene (Soprema): Techno Garden & Optima Garden
 • Sopragum (Soprema): Garden
 • Derbigum: SP WW & GC WW 
 • Soprema: DeboRek Landscape & Duo Landscape
 • Icopal: Graviflex
 • IKO: Roofgarden
 • Vedag: Vedaflor WS-X

voor_en_na_4
Een vóór & na foto - van roofing tot groendak  

________________________________

dakafdichtingen_PVC

PVC (PolyVinylChloride) is een dakdichting uit kunststof en algemeen genomen de meest goedkope optie van de drie in deze blog besproken types afdichtingen. PVC is normaal erg stug. Om het te kunnen gebruiken als dakmembraan dienen er daarom bepaalde chemische componenten toegevoegd te worden die de PVC soepeler maken. Deze ‘weekmakers’ zullen na verloop van tijd echter afbreken (bvb. onder invloed van UV of door humuszuren afkomstig uit het groendak), waardoor de PVC broos wordt en gemakkelijk(er) beschadigd geraakt. Daarom is PVC minder geschikt om een groendak boven te plaatsen.

Net als bij EPDM en bitumen, bestaan er wortelwerende PVC-varianten. Een voorbeeld is “Sikaplan SG 1.5”.

Gerelateerde blogberichten

onderhoud-van-een-groendak-winter

Onderhoud van een groendak ⎟ Winter

Maak je groendak klaar voor de winterprik.

de-basisvoorwaarden-voor-een-groendak

De basisvoorwaarden voor een groendak

Lees deze tips voordat u uw groendak laat realiseren.